Rákóczi várkastély

 2012.04.28. 18:47

vár4.jpg

Szerencs várát egy középkori bencés kolostor helyén 1556-59 között építtette Némethy Ferenc, amellyel a vár Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Reneszánsz kori formáját, mely mai képének is meghatározója, Rákóczi Zsigmond idején kapta.

Az 1500-as évek közepén épült tégla alakú, kétszintes épület délnyugati sarkán torony állt, körben árok és palánk védte. Ezt hamar tovább bővítették háromtraktusú, majd zárt, belsőudvaros tömbbé, elé pedig huszárvár épült.

vár2.jpg

A legfőbb építkezések közé tartozik a Rákóczi Zsigmond (1544-1608) idején elvégzett reneszánsz stílusú átalakítás. A faragott kőkeretes ablakok ma is láthatók. A török háborúk alatt több ostromot is megért a vár. A XVIII. század második felében a belső vár három tornyát lebontották, s csak a déli torony maradt meg. A Rákóczi-szabadságharcot követően új birtokosai megszüntették az épület vár jellegét; kastéllyá alakították. Az épület állaga jelentősen leromlott. Utolsó tulajdonosa a Szirmay család volt, egészen 1945-ig. 1968-tól elkezdődött a régészeti feltárás, valamint 1979 és 1991 között felújították, késő reneszánsz stílusúvá formálták az építményt.

várkert3.jpg

Ma a várban szálloda, könyvtár, múzeum (Zemplén Múzeum, képeslapgyűjtemény, helytörténeti gyűjtemény), valamint házasságkötő terem működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsieszoli.blog.hu/api/trackback/id/tr154478273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása